Könsidentitet/könsuttryck

Med könsidentitet och könsuttryck avses i lagen att någon inte definierar sig som kvinna eller man eller genom sin klädsel eller på annat sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön än det som registrerats för hen vid födelsen. Begreppen omfattar dels en persons mentala eller självupplevda könsbild, dels hur någon uttrycker det som kan kallas personens sociala kön, till exempel genom kläder, kroppsspråk, smink eller frisyr. Könsidentitet eller könsuttryck en av de sju diskrimineringsgrunderna som skyddas av lagen. Diskrimineringsgrunden avser vad som ofta brukar kallas transpersoner.

Vinnare i kategori: Könsidentitet/könsuttryck

Johanna Gustafsson

Motivering

Hon är en modig och enastående kvinna som har visat osvikligt mod och styrka genom att dela sin personliga resa som transkvinna.

Med öppenhet har hon inspirerat och stärkt människor i samhället att stå upp för sig själva och för andra. Hennes dedikation till att sprida kunskap och främja förståelse och acceptans för transpersoner har berört och stärkt många. Genom att tilldela detta pris visar vi vårt stöd och uppskattning för hennes arbete att främja mångfald och inkludering.

Stort grattis till Johanna Gustafsson!

Alla vinnare 2023