Om Diversity Index Award

Om föreningen

Diversity Index Award är ett mångfaldspris som har delats ut sedan 2012. Vi lyfter fram förebilder och bra exempel genom att uppmärksamma personer, företag eller organisationer som jobbar för att stärka mångfald, acceptans och rättvisa. Priset är politiskt och religiöst obundet och arbetet drivs av en ideell förening med säte i Malmö.

Det finns åtta kategorier, varav sju med koppling till de sju diskrimineringsgrunderna som omfattas av lagens diskrimineringsförbud: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Den sista kategorin kallar vi årets förebild.

Historik

Diversity Index Award startade på initiativ av Yacir Persson Chelbat. 2012 hölls den första prisutdelningen och Yacir drev Diversity Index Award som ett privat initiativ under de första åren tillsammans med olika partners från år till år. Idén till prisutdelningen uppstod för att Yacir upplevde att mångfaldsdiskussioner huvudsakligen fokuserade på etnicitet, men eftersom diskrimineringslagstiftningen omfattar sju kategorier ville han lyfta uppmärksamhet kring alla sju. Han startade även bolaget Diversityindex Sweden AB och tillsammans med forskare från ett par regionala universitet byggde Yacir ett verktyg som kan mäta värdet av mångfald i företag och organisationer.

Priset möjliggör att fler aktörer kan vara med i utvecklingen av frågan.

Vår ideella förening har som syfte att driva prisutdelningen och Diversity Index Award som en unik mötesplats för mångfald och rättvisa.

Styrelsen

Styrelsen jobbar ideellt med att driva och utveckla Diversity Index Award och samarbetet med föreningens partners.

Yacir Persson Chelbat, Ordförande och grundare

Senior Advisor

Yacir är grundaren och styrelseordförande i Diversity Index Award som startades 2012. I dag är föreningen en nationell, självständig och ideell organisation med syfte att lyfta fram och premiera förebilder som på ett tydligt och konsekvent sätt har medverkat i en positiv riktning inom jämställdhet, dialog, inkludering och mångfald. Dessa hjältar firas varje år med en prisutdelning på Diversity Index Award-galan i Malmö.

Anette Palmström, Vice ordförande

Advokat Anette Palmström AB

Anette är advokat sedan 2009. Med inriktning på brottmål, migrationsrätt och familjerätt driver hon advokatbyrån Advokat Anette Palmström AB i Malmö sedan 2014. Innan Anette blev advokat har hon arbetat hos Kronofogden och som bankjurist. Anette har valt att engagera sig i föreningen då hon är övertygad om att arbete med mångfald och social hållbarhet är viktigt för såväl samhälle som näringsliv.

Albin Ganovic, Galaansvarig

Artist & producent

Som tolvåring rymde Albin med en cirkus. Sen dess har han prisats för sina talanger. Trots sin ringa ålder har han hunnit med mycket, från att uppträda som Clown med Marianne Mörck och nu fira 15 år med dinnershowen Cabaret Candy Club på Amiralen i Malmö. Sedan 2020 är han projektledare för Helsingborg Pride. Tillsammans med sitt team lyckades han sätta Helsingborg på den internationella Pridekartan 2021 när man arrangerade det årets enda fysiska parad, därtill med världsartister på scen mitt under pandemin. Det var för denna insats som Albin tog emot priset Årets Eventskåning 2022.

Patricia Håkansson, Kassör och Partneransvarig

Sparbanken Skåne

Patricia är hållbarhetschef på Sparbanken Skåne och har tio års arbetslivserfarenhet inom bank och finans. Hon har arbetat med hållbarhetsfrågor sedan 2017 och brinner för att göra skillnad på riktigt. Sparbanken Skåne är Sveriges största sparbank med ca 500 anställda. Banken ägs främst av tre stiftelser. Genom ägarstiftelserna går en stor del av bankens vinst tillbaka till samhället och gör skillnad i bankens verksamhetsområde. Hållbarhetsfrågor, och framförallt de sociala aspekterna, ligger sparbanken nära hjärtat.

Lisa Appelqvist, Kommunikationsansvarig

Yellon

Lisa är projektledare och copywriter på Yellon, en multidisciplinär innovationspartner inom kommunikation, arkitektur och design med kontor i Malmö, Göteborg, Stockholm och Jönköping. Under sin 25-åriga bakgrund som journalist och redaktör har Lisa på olika sätt belyst mångfaldsfrågor. I dag är hon redaktör för Malmö stads medborgartidning ”Vårt Malmö” med övergripande syfte att främja gemenskap, verka demokratifrämjande och öka samhällsengagemanget. Lisa projektleder även mobilitetsnätverket Malmö Works som delar med sig av sina innovativa lösningar för klimatvänliga pendlarresor. Båda uppdragen handlar om vikten av att lyfta idéer och röster från gräsrotsnivå och att tillsammans kan vi göra mer för fler.

Verenice Bengtsson, Juryansvarig

Malmöandan

Verenice är jurist med fokus på mänskliga rättigheter och har varit engagerat i föreningen i olika roller som jurymedlem, juryordförande och styrelseledamot sedan 2018. Verenice brinner för förändring, för frågor som mångfald, hållbarhet, demokrati, jämställdhet och framför allt för att göra skillnad i människors liv. Under de senaste åren har hon jobbat för att skapa kunskapsallianser och med att förstärka olika typer av samverkan i nära samarbete med flera samhällsaktörer för att öka jämlikheten, inkludering och delaktigheten i Malmö. I dag arbetar hon som en central resurs för Level Malmö och Tillväxt Malmö med syftet att stärka deras plattform för tillväxt, inspiration, kunskap och nätverkande bland företagare, företag, entreprenörer, investerare och andra samhällsaktörer i Malmö och Öresundsregionen.

Valberedningen

Mia Gustafson, Valberedningens ordförande

HSB

Mia Gustafsson arbetar som marknads- och kommunikationschef på HSB, och innan dess arbetade hon som affärs- och marknadschef på Skånetrafiken. Mia är oerhört värderingsstyrd och har en gedigen erfarenhet av att arbeta med dessa frågor i flera organisationer. Hållbarhetsfrågan, och framför allt social hållbarhet, ligger henne varmt om hjärtat.

Hans Andersson

Wihlborgs fastigheter

Hans Andersson är ansvarig för strategiska samarbeten och affärsutveckling på Wihlborgs Fastigheter i Öresundsregionen. Både Wihlborgs och Hans är övertygade om att mångfald skapar kreativitet och möjligheter och engagerar sig därför i organisationer som arbetar för att skapa bättre förutsättningar hållbar social tillväxt.

Karin Antonsson

Rosengårds fastigheter

Karin Antonsson är CFO på Rosengård fastigheter. Utöver att ansvara för företagets ekonomi arbetar hon även med HR-frågor. Rosengård fastigheter utvecklar och förvaltar fastigheter på Rosengård, med ett stort fokus på social hållbarhet. Företagets medarbetare, som består av ungefär lika många kvinnor som män, talar tillsammans 19 olika språk.
Rosengård fastigheter och Karins engagemang i Diversity Index Award har sitt ursprung i att vilja bidra till att sprida kunskap om de utmaningar vårt samhälle har kopplat till diskrimineringsgrunderna.

Jury 2024

Karin Antonsson

CFO, Rosengård fastigheter

Anna Nambord

Chef, Hållbara affärer Wihlborgs

Mikael Stamming

Konsult och strategisk rådgivare

Brandon Sekitto

Aaron Kroon

Aaron är en prisvinnande ledare, föreläsare och mångfaldsstrateg. Han har blivit omnämnd som en av de mäktigaste i Sverige inom social hållbarhet och är även grundare tillika CEO i bolaget Black Batman. Aaron har haft ett flertal betydande poster inom näringslivet, bland annat som innovationsdirektör på Vattenfall, CPCO på Blocket och nordisk HR-direktör på Schibsted.

Eva Loubani

Eva är vd för Malmö Citysamverkan och jobbar för en attraktiv och inkluderande stadskärna där alla välkomnas i sitt unika jag. Hon har tidigare jobbat inom rekryteringsbranschen där hon i många år drivit engagemang som har sammanfört några av Sveriges största arbetsgivare och profiler, i syftet att sprida kunskap om värdet av en mångfaldsrik och inkluderande arbetsplats. Eva har både föreläst och lett workshops med ledningsgrupper om vikten av mångfald och inkludering kopplat till ett attraktivt arbetsgivarvarumärke.

Frida Lundh

Frida arbetar som verksamhetsutvecklare på Parasport Sverige där hon arbetar med inkludering av idrotter samt är utbildare inom Ett gott bemötande och tillgänglighet. Hon leder även samarbetet mellan Parasport Sverige och fritidsförvaltningen i Malmö stad för att skapa bättre förutsättningar för barn och unga med funktionsnedsättning att delta i föreningslivet och stadens egna aktivitetsutbud. År 2021 var hon en av finalisterna på Diversity Index Award i kategorin ’’Funktionsnedsättning’’.

Jeanette Berga

Jeanette arbetar som verksamhetsutvecklare hos BID Malmö och har under sitt arbetsliv arbetat både med socialt arbete och säkerhetsfrågor. Under de senaste tio åren har hon i olika roller varit aktiv inom civilsamhället, däribland inom våld i nära relation, hållbarhetsfrågor och hon brinner för jämställdhet och likavärde.

Zainab Jones

Zainab är en stark förespråkare för jämlikhet, mångfald och inkludering inom svensk sjukvård. Hon utbildar sjuksköterskestudenter och vårdpersonal om hudbedömning hos patienter med melaninrik hud samt frågor om jämlikhet och rasism inom vården – ett banbrytande arbete för en jämlik vård för alla i vårt land. Under 2023 bidrog Zainab bland annat till regeringens arbete med att förebygga och motverka rasism inom vården, blev utsedd till en av Sveriges mest inflytelserika personer inom hållbarhet samt mottog Diversity Index Award i kategorin Etnisk tillhörighet.

Alexander Stigertsson

Alexander arbetar som kundförvaltare på MKB Fastighets AB (Malmös kommunala bostadsbolag) samt som vikarierande ordförande i MKB:s mångfaldsgrupp. Här lyfter fastighetsbolaget frågor kring mångfald och inkludering, ofta utifrån de sju diskrimineringsgrunderna. MKB är det första fastighetsbolaget som blev HBTQ certifierat, numera även HBTQI. Utanför MKB är Alexander engagerad i mentorsverksamhet samt Ung cancer: ”Mångfald av alla dess former är oerhört viktigt, och det finns så mycket fint engagemang därute som förtjänar att lyftas fram.”

Eva Loubani

Eva är vd för Malmö Citysamverkan och arbetar för en attraktiv och inkluderande stadskärna där alla välkomnas i sitt unika jag. Hon har tidigare jobbat inom rekryteringsbranschen där hon i många år drivit engagemang som har sammanfört några av Sveriges största arbetsgivare och profiler, i syftet att sänka trösklar genom att sprida kunskap om värdet av en mångfaldsrik och inkluderande arbetsplats. Eva har både föreläst och lett workshops med ledningsgrupper om vikten av mångfald och inkludering kopplat till ett attraktivt arbetsgivarvarumärke.

Ali Salah

Ali arbetar som förbundsjurist på Skolidrottsförbundet och är grundare och verksamhetsledare för Bulltofta SIF som vann Diversity Index Award i kategorin Ålder 2023. Hans passion ligger i att främja barn och ungdomars självorganisering och ledarskap. Med bred kunskap inom barn- och ungdomsverksamheter, fastighetsbranschen och juridik, har han fokuserat på att stärka juridisk medvetenhet och rättigheter inom idrottssektorn. Alis djupa engagemang för unga och rättvisa villkor driver honom att fortsätta arbeta för att skapa bättre förutsättningar för barn och unga.

Joakim Månsson Bengtsson

Joakim arbetar som regional samordnare för Götaland i organisationen Läkare i Världen. Han är även ordförande i Lundapride och grundare till föreningen Coloboratie Lund – Maxenu. Joakim har under 10 års tid varit engagerad i hemlöshetsfrågor samt för romers och hbtqia+-personers rättigheter i Sverige och Europa. 2015 mottog han hederspris på QX Gaygala och 2021 utsågs han till finalist för ’Innovation in Political Awards’ inom kategorin Human Rights.

Malin Roux

Malin är grundare och verksamhetschef för Real Stars, en organisationen som sedan starten 2010 vägleds av visionen om ett Europa fritt från trafficking. Organisationen arbetar proaktivt genom förebyggande insatser för att stoppa sexuell exploatering av kvinnor och barn. Malin och Real Stars vann Diversity Index Award för kategorin kön år 2021.

Maja Mutsson Leoni

Maja är Engagement Manager på Implement Consulting Group. Hon drivs av en stark vilja att hjälpa företag att vara framgångsrika genom att arbeta strategiskt med social hållbarhet för att bidra till en mer inkluderande, rättvis och hållbar värld. Hon har agerat inom DEI agendan i över 15 år och att lyfta fram och uppmärksamma förebilder som driver på förändring är något hon anser vara oerhört viktigt, för såväl samhälle som näringsliv.

Nim Vaker

Nim arbetar med lokal utveckling, delaktighet och att främja barn och ungas goda och jämlika uppväxtvillkor. Hon har bred erfarenhet av arbete med social hållbarhet, jämlikhet och normkritik och har tidigare utbildat och föreläst i frågor kopplat till inkludering, mångfald och hur normer påverkar våra attityder och beteenden.

Jeanette Berga

Jeanette är verksamhetsutvecklare hos BID Malmö där hon arbetar med lokal områdesutveckling, långsiktigt hållbarhetsarbete och kommunikation. Jeanette brinner för alla människors lika värde. I sitt yrkesliv har hon arbetat med socialt arbete, säkerhetsfrågor och ledarskap. Under de senaste tio åren har hon även varit aktiv inom civilsamhället i frågor kring våld i nära relation och hållbarhet. I år är Jeanette ambassadör för den första kvinnofridsgalan som ska avhållas i Malmö i november. Hon är även ledamot i Yalla Trappans styrelse.

Magnus Bolten

Magnus är statsvetare och certifierad utbildare inom mångfald och inkludering och arbetar i dag som mångfalds- och inkluderingskonsult på det sociala företaget Mitt Liv. Med flera års erfarenhet som konsult i och utanför Europa har Magnus en bred kunskap inom området och är särskilt specialiserad på dimensionerna social bakgrund och HBTQI+. Magnus har under många år varit engagerad inom det internationella civilsamhället och bidragit till rättvis tillgång till utbildning för alla, utbildat unga ledare inom idéburen sektor och verkat för hållbar demokrati.

Sylwia Gozdek

Sylwia har ett brett engagemang inom föreningsliv och samhällsorganisationer. Hon har flera års erfarenhet av funktionshinderrörelsen i bland annat DHR Region Halland (Delaktighet, Handlingskraft och Rörelsefrihet) och Neuro Skåne. Hon är ordförande i DHR Region Halland samt sammankallande i valberedningen på DHR Förbundet. Mellan 2017–2023 var hon Förbundsledamot i DHR. I Neuro Skåne har hon flera olika uppdrag på styrelsenivå. Sylwias drivkraft är att ständigt utvecklas inom funktionsrättsfrågor utifrån mångfald, jämställdhet och jämlikhet.

Martin Sjögren

Martin är en erfaren ledare, inkluderingsföreläsare och senior key account manager med bred erfarenhet av kompetensförsörjningsfrågor, offentlig upphandling samt mångfalds- och inkluderingsfrågor. Martin sitter i styrelsen för Universell utformning av arbetsplatser (UUA) och agerar som partneransvarig för Randstads medlemskap i The Scandinavian LGBT Chamber of Commerce. Från Randstad driver han på för att skapa en mer inkluderande arbetsmarknad genom upphandling, partnerskap och inkluderingsevent över hela landet.

Tina Choobin

Tina är platschef på IKEA och arbetar med utveckling av social hållbarhet och empowerment. Tina har en gedigen erfarenhet av att arbeta med utveckling av hållbarhetsfrågor, Diversity, equity and inclusion i samarbete med privata näringslivet och offentlig- och idéburen sektor.

Linda Moutou

Linda föreläser inom mångfald och inkludering med fokus på etnisk bakgrund och hudfärg. Sedan 2014 leder hon utbildningar på företag och lärosäten. Hon arbetar ideellt som kommunikationsansvarig och styrelseledamot på Afrosvenskarnas riksorganisation och grundade och drev den ideella organisationen A Child’s Smile, som arbetade med tandvård för barn i utsatta områden på Jamaica.

Verenice Bengtsson

Verenice är jurist med fokus på mänskliga rättigheter och arbetar som samordnare för Malmöandan, överenskommelsen mellan Malmö stad och den idéburna sektorn för att öka demokratin, jämlikheten och delaktigheten i staden. De senaste åren har hon jobbat för ökad mångfald och inkludering i arbetslivet, kompetensutveckling inom företagande och mänskliga rättigheter som en del av employer branding och hållbarhetsarbete.

Yacir Persson Chelbat

Yacir är grundaren och styrelseordförande i Diversity Index Award som startades 2012. I dag är föreningen en nationell, självständig och ideell organisation med syfte att lyfta fram och premiera förebilder som på ett tydligt och konsekvent sätt har medverkat i en positiv riktning inom jämställdhet, dialog, inkludering och mångfald. Dessa hjältar firas varje år med en prisutdelning på Diversity Index Award-galan i Malmö.

Malin Moezzi

Malin är legitimerad psykolog med flera års erfarenhet av att jobba med organisationspsykologi och strategisk HR. Hon har även arbetat på Migrationsverkets Asylprövningsenhet på Arlanda. I dag hjälper Malin chefer och HR att jobba mer inkluderande och evidensbaserat, oavsett om det handlar om att rekrytera nästa medarbetare, utveckla ledare eller få insikter om den interna kompetensen. Malin föreläser även för olika bolag och nätverk för att sprida kunskap om hur vi kan jobba mer rättvist och effektivt för att öka mångfald och inkludering.

Yacir Persson Chelbat

Yacir är grundaren och styrelseordförande i Diversity Index Award som startades 2012. I dag är föreningen en nationell, självständig och ideell organisation med syfte att lyfta fram och premiera förebilder som på ett tydligt och konsekvent sätt har medverkat i en positiv riktning inom jämställdhet, dialog, inkludering och mångfald. Dessa hjältar firas varje år med en prisutdelning på Diversity Index Award-galan i Malmö.

Verenice Bengtsson

Verenice är jurist med fokus på mänskliga rättigheter. Hon har varit engagerad i Diversity Index Award som jurymedlem, juryordförande och styrelseledamot sedan 2018. De senaste åren har hon jobbat för ökad mångfald och inkludering i arbetslivet, kompetensutveckling inom företagande och mänskliga rättigheter som en del i employer branding och hållbarhetsarbete. I dag arbetar Verenice som en central resurs för Level Malmö och Tillväxt Malmö med syftet att stärka deras plattform för tillväxt, inspiration, kunskap och nätverkande bland entreprenörer och samhällsaktörer i Malmö och Öresundsregionen.

Juryns funktion

Juryn för Diversity Index Award gör ett oerhört viktigt arbete. De jobbar ideellt med att hitta lämpliga kandidater såväl som att bedöma inkomna nomineringar.Inom varje kategori utses tre finalister och en av dessa utses till vinnare. Juryn representerar en stor bredd av erfarenheter och täcker geografiskt stora delar av Sverige. Sedan 2022 har juryn utvidgats och inkluderar även styrelse och valberedning.

Hur arbetar juryn?

Via det elektroniska nomineringsformuläret på hemsidan är det möjligt för vem som helst att nominera en person till en av kategorierna. När nomineringen stänger är det juryns uppgift att bedöma de nominerades kvalitet och relevans utifrån den angivna motiveringen och egen research av de nominerades insatser. Bedömningen ska ske efter följande kriterier:

Relevans
Hur relevant är den gärning som ska bedömas i förhållande till respektive kategori av mångfaldspriset?

Nytänkande
Hur unik är den gärning som ska bedömas?

Engagemang/civilkurage
Hur stort personligt mod och engagemang ligger bakom den gärning som ska bedömas?

Självständighet
Är insatsen en del av en privat eller offentlig stödinsats eller är det en självständig handling eller verksamhet?

Genomslag
Hur stor påverkan på mångfalden har den gärning som ska bedömas? Når gärningen utanför den egna gruppen?

Vinnaren inom en kategori är en person, ett företag eller organisation som har agerat tydligt och bestämt för att stärka mångfald, acceptans, rättvisa och mänskliga rättigheter. Även unika handlingar som skapar trender och positiva förändringar i vårt samhälle eller i ett företag kan uppmärksammas. Utfallen måste vara tydliga och vinnaren ska vara en förebild för andra samt spegla det samhälle vi lever i. Det är samtidig önskvärt att juryn har i åtanke att pristagaren får nytta av priset genom att prioritera att lyfta fram personer som inte tidigare uppmärksammats.

Hur fattar juryn beslut?

Juryn ska som utgångspunkt utse tre finalister inom varje kategori. Listan tas därefter över för beslut av styrelsen. Det är önskvärt att juryn fattar ett konsensusbeslut efter diskussion av de inkomna nomineringarna såväl som egna förslag.

Om en jurymedlem har en särskilt nära relation eller pågående affärsrelation till en av de nominerade ska jurymedlemmen tala om detta för övriga jurymedlemmar och avstå vid eventuell omröstning om denna person om det finns risk för en jävsituation.

Förslaget på finalister framläggs för styrelsen innan det offentliggörs i september. Enligt föreningens stadgar är det styrelsen som fastställer beslutet.

”Arbetet med att bedöma och rangordna nominerade kandidater till de olika priskategorierna ska bygga på av styrelsen fastställda kriterier och kan delegeras till en jury/arbetsgrupp. Beslut om pristagarna i de olika kategorierna fastställes av styrelsen. Styrelsens beslut går ej att överklaga” (§3)

Om det tillkommer ny information om en finalist eller vinnare, som visar på att denna inte kan leva upp till villkoren för priset, kan juryn ändra sitt beslut innan prisutdelningen.

Om Prisutdelningen

Diversity Index Award ska inspirera och skapa nya möten

Syftet med Diversity Index Award är att lyfta fram förebilder genom att uppmärksamma personer, företag och organisationer som på olika sätt bidrar till att motverka diskriminering och främja acceptans, inkludering och rättvisa.

Diversity Index Award är den enda mångfaldsprisutdelning som har ett brett perspektiv genom att inkludera alla sju diskrimineringsgrunderna: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Därtill har vi lagt en bredare kategori kallat årets förebild.

Vi vill synliggöra alla de fantastiska initiativen som finns. Vi vill uppmärksamma de människor som sliter för att förbättra världen. Vi vill att deras historia ska inspirera andra. Därför är mångfaldspriset så viktigt. Prisutdelningen som firas med en galakväll på Malmö Rådhus ska bli en särskilt bra kväll för finalisterna där de uppmärksammas för deras arbete och initiativ. Men kvällen är också en unik mötesplats.

Här samlas näringsliv, sociala entreprenörer, ideella aktörer och representanter från den offentliga sektorn. Det uppstår helt säkert nya intressanta möten för alla gäster. Det blir mångfald på riktigt.

Årets prisutdelning äger rum på Malmö Rådhus den 23 januari 2025.